{ "title": "Trigonometri Açı Değerleri", "image": "https://www.trigonometri.gen.tr/images/Trigonometri-Aci-Degerleri-51341.gif", "date": "20.01.2024 08:06:47", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Trigonometri acı değerleri, Trigonometri sinüs ve kosinüs trigonometrik fonksiyonlar üzerine kurulmuş ve günümüzde fizik ve mühendislik alanlarında sıkça kullanılan bir materyal haline gelmiştir. Trigonometri acı değerleri matematiğin uygulandığı bütün bilim dallarından sık sık kullanılmaktadır. Yunanca üçgen manasına gelen ve ölçü manasına gelen metron kelimelerin birleşimidir. Bilinen üçgen yani düzlem üçgendeki bağlantıları inceleyerek trigonometri düzlem kürevi düzeyi üzerine çizilen üçgenlerdeki bağlantıları inceleyen küreye trigonometri denir.

Trigonometri acı değerleri nedir ve ne işe yarar?

Dar ve geniş açıların trigonometrik oranların tablosu 30, 45, 60, 90'dır. Dar ve geniş açılar trigonometri cetveli oranları tablosu 30, 60,90 derece sinüs kosinüs tanjant, kotonjant ve kosekant trigonometrik değerlerdir. Dar açıların trigonometrik açı değerleri hesap makinesi yardımı ile yapılacağı gibi trigonometrik değerler cetvel yardımı ile yapılabilir. Trigonometri acı değerlerini bulmak için cetvelde öncelikle açı değerleri bulunur ve sin, cos, tan, sütünü ile kesiştirilerek ifadenin karşılığı bulunur. Bazen çok kullanılan açıların trigonometrik değerlerini bilmek bütün işlemleri yaparken kişiye kolaylık sağlayacaktır. Trigonometrinin ilk olarak başlangıç yeri Mısır ve Mezopotamya olmuştur.

Trigonometri acı değerleri ne zamandan beri kullanılmaktadır?

Astronometri'deki gelişmelere paralel olarak kürevi trigonometride gelişme sağlamıştır. Milattan önce 4. Yüzyılda Hinduların trigonometri açı değerlerini astronomide kullandıkları ortaya çıkmıştır. Müslümanlar trigonometride önemli gelişmeler kaybetmişlerdir. Çünkü Ebul Vefa 940 ve 998 yılları arasında türevi üçgende sinüs teoremini bulmuş ve trigonometrik açı cetvelini hazırlamıştır. Nasrettin Tusi ilk defa düzlem ve kredi trigonometri astronomisinden ayırarak matematiğin bir parçası olarak ele alıp ve bu konuda ilk eserini veren matematikçi yazar olmuştur. Önceleri topografya denizcilik ve astronomide kullanılan trigonometri acı değerleri 17. Asırdan itibaren büyük gelişme göstererek fonksiyonları incelenmiş ve elektrik devreleri ve ses dalgaları analizinde kullanılmaya başlamıştır. Trigonometri acı değerleri denince ilk akla gelen kavram bir açının oranıdır. Bu oranlar dik üçgende ve dar açı olarak tanımlanırlar. Trigonometrik oranlar 3'ü esas olarak tam 6 tane açı bulunmaktadır. Bunlar tam açı dik açı yarım açı geniş açı 180 derecelik açılar vardır. Trigonometri acı değerleri açısından oldukça önemli olan sıfır sayısını bulan kişi harezmi'dir. Harezmi değerli bir matematikçi araştırmacıdır.
" } ] }